Mürekkep balığı konulu makalemizde sizlere mürekkep balığı özellikleri, türü, kemiği, yenir mi? ve omurgalı mı? gibi daha birçok sorunun cevabını bulmaya çalışıyor olacağız.
Mürekkep Balığı
İsminde balık geçse de mürekkep balığı aslında bir balık değil, deniz canlısı olup yumuşakça sınıfında yer alır. Bu canlıların yaklaşık 2 senelik ömürleri bulunur. Siyah mürekkep dolu keselerinin olması nedeni ile bu isimde anılır ve lezzetli bir deniz ürünü olarak insan hayatında yerini alır.
Mürekkep balığı omurgalı mı diye sorulur ise cevap omurgasız bir canlıdır şeklinde olur.
Kemik Yapısı
Mürekkep balığı kemiği, kesik kemik olarak da bilinir. Her birinde farklı bir kemik yapısı olabilir ve canlının kemiği takı alanında ya da kuyumculuk sektöründe kalıp olarak da kullanılır.
Mürekkep Balığı Vücut Yapısı
Kuyruğu olmayan canlının deniz altında hareket edebilmesi vücudunun her tarafında olan yüzgeçleri sağlar. Mürekkep balığı nedir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir: Bu canlı; Kafadanbacaklılar sınıfının onkollular grubunda yer alan ve denizlerde yaşayan bir yumuşakça olarak adlandırılır ve solungaç solunumu yapar.
Ağız bölgesinden çıkabilen 10 tane kolları bulunur. Bu 10 koldan 2 tanesi diğerlerinden daha uzundur. Sahip olduğu kollar dinlenme halinde içe çekilir; ancak bu kollar, avlarını yakalamak ya da korunmak amacı ile kullanılır. Bu 2 kol kendini korumak ya da avlanmak için ileri fırlatılır. Kollarının iç yüzeyinde de çok sayıda vantuz vardır.
Pek çoğu 50–60 cm arasında olan bu deniz canlıların boyları da 17 cm ile 17 metre arasında değişir. Vücut yapısı olarak yuvarlak ve hafif basık şekilde olur. İç kabuğu ise kaşık şeklinde olur. Kabuğu beyaz renktedir bunun nedeni ise kabuğun, kalsiyum ve karbonattan oluşmasıdır.
Yaşam Alanı
Ilıman ve sıcak denizlerin kıyı sularında bol rastlanırlar. Mürekkep balığı türü daha çok tropikal suları tercih eder.
Bu tür sıklık ile Akdeniz, Baltık Denizi, Güney Afrika’nın sığ suları, Avustralya, Malezya ve Filipinler’de bulunur.
Mürekkep Balığı Özellikleri Nelerdir?
Mürekkep balığı özellikleri arasında balık, karides, yengeç ayrıca diğer yumuşakçalar ile beslenmesi bulunur.
- İyi şekilde kendilerini kamufle etme özelliğine sahiplerdir böylelikle bu yeteneklerini avlarını yakalamak için kullanırlar.
- Tükürüğü ise bazı hayvanlar için zehirli olabilir.
- Diğer özellikleri arasında hassas bir koku ve tat alma duyusu bulunur ayrıca çok hassas gözlere sahip olan bu canlıların gözlerinde 70 milyon görme hücresi yer alır.
- Görüş açıları 360 dereceyi bulduğu gibi kör noktaları olmaması sebebi ile arkalarını da rahatça görürler.
- Sahip oldukları koku alma duyuları ile karanlıkta bile avlarını tespit edebilirler.
- Sırt derilerinin altında bir kabuk bulunur ve bu kabuğun içinde de hava vardır, kendi ağırlıkları sudan az olduğu için suda hem alçalıp hem de yükselebilirler.
- Bu canlılara ayrıca “bukalemun” da denir. Bukalemun denmesindeki sebep ise bulundukları ortama göre hızlıca renk değiştiriyor olmalarıdır.
- Denizde bulunan yırtıcılara karşı bir savunma mekanizması olan bu renk değiştirme dışında kendilerini kuma gömerek de gizlenebilirler.
- Bu canlıların kanları mavimsi yeşil renktedir ve vücudundaki kan diğer hayvanlara göre daha hızlı akış gösterir.
- Farklı bir özelliği de 3 ayrı kalbinin olmasıdır, vücut için bir tane kalbi vardır ve diğer 2 kalp, her bir solungaca kan pompalamak görevini yerini getirir. Bu canlılar ayrıca sinarit, karagöz, çipura ve mercan gibi balıkların avlanılması için yem olarak da kullanılır.
Mürekkep Balığı Beslenmeleri Nasıldır?
Bu canlıların beslenme açısından bazen balık sürülerine daldığı ya da ufak mürekkep balığı sürülerini takip ederek karınlarını doyurdukları görülür. Genellik ile avlarının arkasından yaklaşır ve omuriliğini ısırarak kopartmak sureti ile felç ederek öldürür. Bir av gördüklerinde iki kolu ile avlarını yakalar ardından da kolları kullanarak ağza götürürler.
Ağızlarında papağan gagasına benzeyen güçlü öğütücüler bulunur ve bu öğütücüler sayesinde yengeç kabuğu ya da balık kafası gibi sert yiyecekleri de rahatlık ile öğütürler. Bu canlıların büyükleri de sert ve sağlam gagaları ile kalın ve çelik telleri bile ısırabilir.
Düşmandan Korunmak İçin
Düşmanlarından korunmak amacı ile koyu renkli bir sıvı salgılayan bu canlılar, mürekkebe benzeyen bu sıvı ile peşinden gelen hayvanın çevresindeki suyun bulandırmasına sebep olur böylelikle kendisini kovalayan hayvanın görüş açısının engelleyerek kendisinin görünmemesini sağlar. Peşinden gelen hayvanın kendisini görmemesinden faydalanarak düşmanından da kurtulmuş olur. Hızlı hareket etme yeteneği olan bu canlının savunma mekanizması da dikkat çekicidir.
Üremeleri Nasıl Olur?
Çiftleşme zamanı geldiğinde bu canlıların erkekleri birbirlerine hakimiyet kurmaya çalışırlar. Erkek ve dişi bir araya geldiğinde birbirlerine sarılarak suda saatlerce sürüklenebilirler. Üreme sırasında yaz ayları geldiğinde yumurtalarını taşların ya da yosunların arasına bırakmak için kıyılara yaklaşırlar. Yavrular, yumurtadan 12 mm boyunda çıkarlar ve doğmaları ile mürekkep salabilir ve kuma gömülüp avlanmaya başlayabilirler.
Sofralarda Mürekkepli Lezzet
Mürekkep balığı yenir mi sorusuna gelinecek olur ise eti gayet lezzetli olup deniz ürünleri arasında pek az bilinse de damaklarda muazzam bir tat bırakır. Etinin sert olmasından dolayı şeritler ya da halkalar halinde kesilir salata, yahni, kızartmalık atıştırmalarda, risotto ya da tava şeklinde tüketilir.